Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

BENYOVSZKY

január 5,2013

visegrad_fund_logo_inverse_800Táncjáték Benyovszky Móric kalandos életéről

A táncjátékban egy rendkívüli ember, Benyovszky Móric szenvedélyes és kalandos életútját követve járhatjukbe szinte az egész világot; mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a XVIII. század közepén.

Benyovszky Móric, ez a művelt, rendkívüli kapcsolatteremtő képességgel, kiváló nyelvérzékkel megáldott és ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező férfi csaknem minden tekintetben megelőzte korát.

Származását illetően olyan színes elképzelések élnek, hogy bízvást állíthatjuk: az akkori Magyarország területén együtt élő népek Benyovszky_Szeged_2008_03mindegyike a saját szülöttjének mondhatja, legyen az szlovák, magyar, de akár lengyel is.

A különleges életútról készült táncjáték páratlan dallamvilágát Szarka Tamás és a nagyszerű Ghymes együttes garantálja, míg a fergeteges lendületet és pazar látványosságot a száznál is több magyar, szlovák, lengyel és cseh táncos mellett a rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán biztosítja.

Érdekesség továbbá, hogy a főszereplő Benyovszky grófot az előadáson belül két művész személyesíti meg: egy táncművész és egy színművész. Így kerekedik egy olyan produkció, amelyben különböző művészeti irányzatok egyetlen varázslatos egységgé kovácsolódnak össze.

A színvonalas előadás nem csak a visegrádi országok közös értékek iránti elkötelezettségét, hanem az európai kultúra gazdagodását, a kultúrák közötti párbeszédet, a térség jóhírét, a visegrádi országok közötti híd-építést is szolgálja.

Közreműködik: a Ghymes együttes
a Honvéd Táncszínház és zenekara,
valamint szlovák, cseh, lengyel táncegyüttesek.Zsura

A táncjáték forgatókönyvét írta:
Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán
Díszlettervező:    Tóth Kázmér
Jelmez:               Vincze Zsuzsa

Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán