Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

BENYOVSZKY

január 5,2013

visegrad_fund_logo_inverse_800Táncjáték Benyovszky Móric kalandos életéről

A táncjátékban egy rendkívüli ember, Benyovszky Móric szenvedélyes és kalandos életútját követve járhatjukbe szinte az egész világot; mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a XVIII. század közepén.

Benyovszky Móric, ez a művelt, rendkívüli kapcsolatteremtő képességgel, kiváló nyelvérzékkel megáldott és ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező férfi csaknem minden tekintetben megelőzte korát.

Származását illetően olyan színes elképzelések élnek, hogy bízvást állíthatjuk: az akkori Magyarország területén együtt élő népek Benyovszky_Szeged_2008_03mindegyike a saját szülöttjének mondhatja, legyen az szlovák, magyar, de akár lengyel is.

A különleges életútról készült táncjáték páratlan dallamvilágát Szarka Tamás és a nagyszerű Ghymes együttes garantálja, míg a fergeteges lendületet és pazar látványosságot a száznál is több magyar, szlovák, lengyel és cseh táncos mellett a rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán biztosítja.

Érdekesség továbbá, hogy a főszereplő Benyovszky grófot az előadáson belül két művész személyesíti meg: egy táncművész és egy színművész. Így kerekedik egy olyan produkció, amelyben különböző művészeti irányzatok egyetlen varázslatos egységgé kovácsolódnak össze.

A színvonalas előadás nem csak a visegrádi országok közös értékek iránti elkötelezettségét, hanem az európai kultúra gazdagodását, a kultúrák közötti párbeszédet, a térség jóhírét, a visegrádi országok közötti híd-építést is szolgálja.

Közreműködik: a Ghymes együttes
a Honvéd Táncszínház és zenekara,
valamint szlovák, cseh, lengyel táncegyüttesek.Zsura

A táncjáték forgatókönyvét írta:
Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán
Díszlettervező:    Tóth Kázmér
Jelmez:               Vincze Zsuzsa

Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán