Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

ÜNNEPELJE A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT A HONVÉD EGYÜTTESSEL

január 21,2013

A Honvéd Együttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Harangozó-díjas, kiváló és érdemes művész azt a megtisztelő felkérést kapta a Nemzeti Táncszínháztól, hogy a Magyar Kultúra Napja tiszteletére 2013. január 22-én ünnepi előadást tartson a Honvéd Táncszínházzal.

Zsuráfszky Zoltán fiatal előadóművészként Illyés Gyula:” Egy mondat a zsarnokságról” című versére táncolt, és e vers kezdősora volt egyben koreográfusi estjének címadója is.

Hivatásos táncművészként már akkor is avantgárd tettnek számított a versekre való táncolás is, hát még ha politikai üzenetet is hordozott…

Fiatal művészek, értelmiségiek kísérték – kísérik érdeklődő figyelemmel a bemutatott koreográfiáikat; Nagy László: „Vendégek jövetele” című versére: sárral bekent testét, vagy a „Hidegen fújnak a szelek” (Muzsikás Együttes) hitet adó, szinte forradalmi ujjongását. Az „56-os” eszme azóta is meghatározó szerepet tölt be az alkotó művészi munkájában; értékrendjének tisztasága mindenkor útmutató marad számára, hatást gyakorol táncművészi és koreográfusi pályájára.

A ma is aktuális darabjaival és Zsuráfszky Zoltán legújabb tematikus számaival ünnepeljük együtt – „Szárnyak zenéje” címmel  – a Magyar Kultúra Napját.

Ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 20-án Lendván vendégszerepelt a Honvéd Táncszínház átütő sikerrel a Szárnyak zenéje című előadással.