Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Magyar Nemzeti Táncegyüttesként folytatja a Honvéd Táncszínház

június 3,2014

Jelentős változások és nagyszabású nyári események előtt áll a Honvéd Együttes, amelyről június 3-án Bolvári-Takács Gábor ügyvezető igazgató, Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető és Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója számolt be a sajtó képviselőinek a Művészetek Palotája éttermében tartott látványos sajtótájékoztatón.

Bolvári-Takács Gábor

Bolvári-Takács Gábor

 Bolvári-Takács Gábor beszámolójában elmondta, hogy a Honvéd Együttes Nonprofit Kft. 2012-ben kinevezett új menedzsmentje (Bolvári-Takács Gábor ügyvezető igazgató, Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető és Pühra Anikó gazdasági vezető) irányításával a társaságot a stabil gazdálkodás és kiszámítható személyzeti politika jellemzi. 2013 évet közel 15 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárta az együttes. A minőségi munka kormányzati elismeréseként az alapító és fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014-es többlettámogatása lehetővé tette, hogy sok év után először, bérfejlesztésére kerülhessen sor. A Honvédelmi Minisztériummal is folytatódik és erősödik a műsorszolgáltatói együttműködés, amelyet a tavasszal megújított három éves keretszerződés rögzít.

 

Zsuráfszky Zoltán

Zsuráfszky Zoltán

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezet számára a 2014-es év egyik legfontosabb stratégiai lépése jött el, hiszen az alapító és fenntartó jóváhagyásával a Honvéd Táncszínház neve 2014. július 1-jétől Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változik. Az új név jól kifejezi a Társulat hazai, európai és tengeren túli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját. Az új név külföldön egyértelműen azonosítható és idegen nyelvekre pontosan lefordítható megnevezést nyújt, valamint hagyománytisztelettől vezérelve őrzi a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét.

 

 

A táncosok meglepetése

Táncosaink meglepetése

A Honvéd Táncszínház ez év nyarán már, mint Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel nyári kiemelt produkciója, a „Székely Dózsa György” című tánckrónika határon túli és hazai előadásain. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező-koreográfus látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, amelyet határon túl július 16-án a temesvári Nemzeti Színház, július 19-én a sepsiszentgyörgyi „Székely Vágta” közönsége, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitó-előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera, augusztus 27-én pedig Szabadka publikuma láthatja majd az előadást. A legjelentősebb hazai szabadtéri színpadok is várják már Dózsa György történetét: Veszprémben július 22-én, Nyíregyházán augusztus 10-én, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pedig augusztus 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség.

 

Strausz Kálmán

Strausz Kálmán

Strausz Kálmán, a világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar karigazgatója beszámolt az elmúlt időszak sikereiről, nemzetközi és hazai eseményeiről, a Honvéd Férfikar egyre sokasodó fellépéseiről. Hagyományos koncertjeik mellett az MTA Dísztermében indított bérletsorozatuk aratott jelentős sikert az idei évadban. Rendszeresen énekelnek az Erkel Színházban, az Operaházban, és fontos szereplői a Nemzeti Színház „Johanna a máglyán” című előadásának is, amelyet Strausz Kálmán vezényel. Nyáron több nagy eseményre készül a kórus. Június 20-án  a Miskolci Operafesztiválon – a Magyar Állami Operaház nagyszabású produkciójában – Verdi Aidájában, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében július 4-én és július 6-án Bizet Carmen-jében közreműködnek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

 

A sajtótájékoztatón a Honvéd Együttes kórusa, táncosai és zenekara is fellépett egy-egy rövid meglepetés produkcióval.

A Honvéd Férfikar

A sajtótájékoztatóról az MTI közleménye alábbiakban olvasható:

„Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változik a Honvéd Táncszínház elnevezése július 1-től – jelentették be az együttes vezetői kedden Budapesten.

Zsuráfszky Zoltán, a – Honvéd Férfikart is magába foglaló – Honvéd Együttes művészeti vezetője elmondta: a táncegyüttes fő feladata „táncos gyökereink, táncos anyanyelvünk szolgálata”, és ezt legjobban az új név fejezi ki. Hangsúlyozta: tovább akarja vinni a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét is.”

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/385699_magyar_nemzeti_tancegyutteskent_folytatja_a_honved