Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

NYÁRI TURNÉRA INDUL A SZÉKELY DÓZSA GYÖRGY TÁNCKRÓNIKA!

július 8,2014

Nagyszabású nyári előadás-sorozatra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes jogutóda).

„Székely Dózsa György” címmel Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában határon túli és belföldi turnéra indul. Határon túl július 16-án a temesvári Nemzeti Színház, július 19-én a sepsiszentgyörgyi „Székely Vágta” közönsége, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitó-előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera, augusztus 27-én pedig Szabadka publikuma láthatja majd az előadást. A legjelentősebb hazai szabadtéri színpadok is várják már Dózsa György történetét: Veszprémben július 22-én, Nyíregyházán augusztus 10-én, augusztus 20-án Szekszárdon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pedig augusztus 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség.

Dózsa György, történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. A történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert láthatjuk majd. Sajátos eszközökkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezik a tánckrónika történelmünk sorsfordító eseményéről és annak főszereplőjéről, Székely Dózsa Györgyről.

dozsa017

Címszerepben: Novák Péter;

Pálffy Piroska: Eredics-Fekete Zsuzsanna / Hajdú Sarolta Rege

Bakócz Tamás: Oberfrank Pál / Kertész Péter

Csáky főúr: Valach Gábor

Énekmondó: Szarka Tamás (hangfelvételről)

 

A táncjátékot írta: Vincze Zsuzsa

Tánczenei szerkesztő: Makó Péter (Csík zenekar)

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez: Vincze Zsuzsa

Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás (Ghymes együttes)

 

Rendező – koreográfus:

Zsuráfszky Zoltán

Kossuth-díjas, kiváló művész

dozsa044

A Honvéd Együttes produkciója.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

A nyári előadás-sorozat főbb állomásai:

Temesvár, Nemzeti Színház, 2014. július 16. 19h

Sepsiszentgyörgy, Óriáspince-tető, 2014. július 19. 21h

Veszprém, Szentháromság tér, 2014. július 22. 21h

Nyíregyháza, Nyíregyházi Szabadtéri Színpad, 2014. augusztus 10. 20.30h

Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Opera, 2014. augusztus 17. 18h

Szekszárd, Prométheusz park, 2014. augusztus 20. 21h

Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2014. augusztus 22. 20h

Szabadka, Szabadság tér, 2014. augusztus 27. 20.30h

 

dozsa129