Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

NYÁRI TURNÉRA INDUL A SZÉKELY DÓZSA GYÖRGY TÁNCKRÓNIKA!

július 8,2014

Nagyszabású nyári előadás-sorozatra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes jogutóda).

„Székely Dózsa György” címmel Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában határon túli és belföldi turnéra indul. Határon túl július 16-án a temesvári Nemzeti Színház, július 19-én a sepsiszentgyörgyi „Székely Vágta” közönsége, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitó-előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera, augusztus 27-én pedig Szabadka publikuma láthatja majd az előadást. A legjelentősebb hazai szabadtéri színpadok is várják már Dózsa György történetét: Veszprémben július 22-én, Nyíregyházán augusztus 10-én, augusztus 20-án Szekszárdon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pedig augusztus 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség.

Dózsa György, történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. A történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert láthatjuk majd. Sajátos eszközökkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezik a tánckrónika történelmünk sorsfordító eseményéről és annak főszereplőjéről, Székely Dózsa Györgyről.

dozsa017

Címszerepben: Novák Péter;

Pálffy Piroska: Eredics-Fekete Zsuzsanna / Hajdú Sarolta Rege

Bakócz Tamás: Oberfrank Pál / Kertész Péter

Csáky főúr: Valach Gábor

Énekmondó: Szarka Tamás (hangfelvételről)

 

A táncjátékot írta: Vincze Zsuzsa

Tánczenei szerkesztő: Makó Péter (Csík zenekar)

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez: Vincze Zsuzsa

Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás (Ghymes együttes)

 

Rendező – koreográfus:

Zsuráfszky Zoltán

Kossuth-díjas, kiváló művész

dozsa044

A Honvéd Együttes produkciója.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

A nyári előadás-sorozat főbb állomásai:

Temesvár, Nemzeti Színház, 2014. július 16. 19h

Sepsiszentgyörgy, Óriáspince-tető, 2014. július 19. 21h

Veszprém, Szentháromság tér, 2014. július 22. 21h

Nyíregyháza, Nyíregyházi Szabadtéri Színpad, 2014. augusztus 10. 20.30h

Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Opera, 2014. augusztus 17. 18h

Szekszárd, Prométheusz park, 2014. augusztus 20. 21h

Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2014. augusztus 22. 20h

Szabadka, Szabadság tér, 2014. augusztus 27. 20.30h

 

dozsa129