Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Évadzáró

november 27,2011

A Honvéd Együttes társulata június 20-án tartotta kihelyezett évadzáró társulati ülését Gödön.
A Társulat művészeti karai megválasztották az Évad Művészeit is.

ranyos Károly ügyvezető igazgató kiegyensúlyozott, sikeres évadként értékelte az elmúlt egy évet.
„A Honvéd Táncszínház számára az évad számos emlékezetes sikert hozott. Ilyen volt mindjárt a január 1-jei Újévi Koncert, ahol Zsuráfszky Zoltán 10 új koreográfiájával tánckarunk a monumentális produkció egyik főszereplőjévé vált. Tánckarunk azután rövidesen filmen is bemutatkozhatott, ugyanis a 2008. őszén bemutatott Ballada c. táncjáték felújítása szolgált alapul A halálba táncoltatott lány című kanadai-szlovén-magyar koprodukcióban készült játékfilmnek.
A februárban, a Nemzeti Táncszínházban felújított előadás után a játékfilm május 7-én,
a 42. Magyar Filmszemlén került bemutatásra, ahol a szakemberek és a nézők egyöntetű véleménye szerint a közreműködő Honvéd Táncszínház produkciója volt a film legnagyobb értéke. S a sikerszéria folytatódott: a 2010 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott, Zsuráfszky Zoltán – Vincze Zsuzsa – Szarka Tamás szerzőhármas Dózsa György tetteiről szóló tánckrónikája március 4-én hatalmas sikerrel debütált a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadán Novák Péter címszereplésével. Táncosaink ugyanakkor ott voltak olyan kiemelkedő eseményeken is, mint az Új Alkotmány tiszteletére szervezett „Nemzeti Gálaest” vagy a Budapesti Ügyvédi Kamara nemzetközi rendezvénye, és természetesen nem hiányozhattak az idén 80. születésnapját ünneplő, a Honvéd Táncszínházat egykor létrehozó Novák Tata születésnapi gáláiról sem. E sort nemrég egy újabb fontos bemutató követte. Az „Élő Martin Archívum” legújabb, hatodik, Gyimes című produkciójának premierjére május 17-én került sor a Honvéd Kulturális Központban, amit nagy szakmai és közönség-elismerés is fogadott.
Végezetül a pünkösdi hétvégén az Ungvári Magyar Főkonzulátus felkérésére a nagyszabású „Monarchia – Népek tánczai” című darabot mutatta be kirobbanó sikerrel a Táncszínház a híres lembergi Opera színpadán, s az együttműködés folytatásaként szeptemberben Ungvárra utazik a Honvéd Táncszínház és zenekara.
A táncosok mellett természetesen szólnunk kell a Honvéd Táncszínház zenekaráról, a Hegedős Együttesről is. A Hegedős nevet változatlanul megőrző-viselő együttes tevékenysége egyfelől szorosan kötődik a tánckar produkcióihoz – legutóbb épp a Gyimes-ben arattak megérdemelt sikert –, másrészről önálló népzenei koncertek létrehozása, és a honvédségi műsorszolgáltatásban való közreműködés is egyre gyakrabban szerepel a feladataik között. Az elmúlt évadban a zenekar 77-szer lépett fel civil előadásokon a Honvéd Táncszínházzal közösen, mint kísérő közreműködő, 60 alkalommal pedig honvédségi előadásokon.
Másik nagy karunk, a Honvéd Férfikar életében igen jelentős előrelépés történt Strausz Kálmán vezetésével. Az elmúlt szezonban a Honvéd Férfikar hangzása gazdagodott, ma ki lehet jelenteni, hogy Európa egyetlen olyan férfikara, amelyik nagyszerűen egyesíti magában a férfikari hangzáskultúra hagyományait a 21.századi hangzásideál követelményeivel: intonációs és koncentrációs készsége erősödött, dinamikai tartománya szélesedett, ritmikai pontossága jelentősen javult.
A Honvéd Férfikar egyébként ebben a szezonban 59 fellépést (köztük 42 civil, 16 honvédségi és egy bécsi felkérés szerepel). Mindezek mellett 6 CD és 2 DVD felvétel is készült. Ezek közül különösen említésre méltó a három Liszt CD (a Requiem, a Szent Szaniszló oratórium és a Világi férfikarok), az Erkel opera-részletek a honvédség központi fúvószenekarával, valamint egy francia kortárs opera, a „Guru” felvétele.
Emlékeztetőül néhány nagy jelentőségű koncert:
• Zsidó Nyári fesztivál – Gershwin, Berstein művek jazz zenekar kíséretében
• Erkel férfikari művei és operarészletek a Károlyi Palota dísztermében, a Károlyi kertben és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban
• Berlioz: Faust elkárhozása a Nemzeti Filharmonikusokkal a MüPa-ban
• A Liszt év kapcsán: Liszt: Requiem a pécsi Bazilikában, Krisztus-oratórium Pécsen, Budapesten és Bécsben a Stepahnsdom-ban az ausztriai Liszt év nyitókoncertjeként
• Wagner: Lohengrin a MüPa-ban világhírű művészekkel és az Operaház zenekarával

 

Színész-szólista tagozat művészei összesen 97 előadást teljesítettek, 17 alkalommal vettek
részt civil előadásokon vagy más karok produkcióiban (így a Honvéd Táncszínház Zene-Bona
Szana-Szét illetve a Dózsa produkciójában) a honvédségi előadásuk pedig 80 volt.”
A művészeti karok tagjai titkos szavazással választották meg az Évad Művészét.
A Honvéd Táncszínház az Évad női táncosának Tóth Melániát, férfi táncosának Sánta Gergőt választotta. A Táncszínház folkzenekara, a Hegedős együttes tagjai Papp István Gázsa prímást ítélték a legjobbnak az évadban. A Honvéd Férfikar Alagi Jánosnak adta az évad Művésze címet, míg a Színész-szólista tagozat (kisHamlet műhely) Bocskor Salló Lórántot tüntette ki az elismerő címmel.