Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

TÁNCKAVALKÁD A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTESSEL

augusztus 5,2014

A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES és ZENEKARA ez év nyarán rekordszámú, 15 különböző helyszínen, HÉT különböző műsorát mutatta/mutatja be a hazai és a határon túli közönségnek.

Júliusban nagy siker és érdeklődés kísérte ZSURÁFSZKY ZOLTÁN művészeti vezető rendezésében a SZÉKELY DÓZSA GYÖRGY című produkciót, amelyet július 16-án Temesvár, majd 19-én a sepsiszentgyörgyi Székely Vágta több ezer fős közönsége láthatott. A CSÁRDÁS! – Szerelem a Kápátok alatt a balatonföldvári Kultkikötőben és a Nemzeti Táncszínházban aratott zajos sikert, majd július 31-én a kapolcsi Művészetek Völgyébe, a Muharay udvar színpadára már az Élő Martin Archívum sorozat egyik első darabja, a KALOTASZEG érkezett.

Kalotaszeg Kapolcson

Kalotaszeg Kapolcson

Az intenzív júliusi időszakot követően egy még erősebb augusztusnak néz elébe az együttes. Augusztus 1-jén Kecskeméten, a 29. Kodály Művészeti Fesztivál záróeseményeként láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Táncegyüttest. A két részes előadás a NAPSZÉDÍTŐ című műsorból készült összeállítással (Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán koreográfiáival) indult, majd a záró est második részében egy különleges produkciót, a PÁVA-VARIÁCIÓK című tánckölteményt láthatta a több száz fős publikum, amely Kodály Zoltán variációs főműve, a Páva-variációk zenéjére készült.

Augusztus 3-án Ipolybalogon, az ISTVÁN, A KIRÁLY című Zsuráfszky rendezésben közreműködött a tánckarunk, 5-én a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Karmelita udvarban pedig a KALOTASZEG látható majd.

A soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, máig kiapadhatatlan folklórkincsét bemutató látványos MONARCHIANépek Tánczai című produkció nyári előadása először június 19-én a győri Magyar Táncfesztiválon mutatkozott be, augusztus 7-én pedig Jászberényben a XXIV. Csángó Fesztiválra, majd 16-án Gyulára, a XX. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára utazik.

A SZÉKELY DÓZSA GYÖRGY tánckrónika turné-sorozata augusztusban is folytatódik: 10-én a Nyíregyházi Szabadtéri Színpadon, 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitóelőadásként a Kolozsvári Magyar Operában, 20-án Szekszárdon, a Prométheusz parkban, majd a nyári turné zárásaként 22-én a Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható.

Páva-variációk Kecskeméten

Páva-variációk Kecskeméten

 

Székely Vágtán

Székely Vágtán

Székely Dózsa György - tánckrónika

Székely Dózsa György – tánckrónika

Székely Dózsa György

Székely Dózsa György

Csárdás a Kultkikötőben

Csárdás a Kultkikötőben

Temesvári plakátunk

Temesvári plakátunk