Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

TÓKOS ATTILA A JUNIOR PRIMA DÍJAT VEHETTE ÁT

október 2,2014

Szeptember végén Tókos Attila, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája a 2014. évi Junior Prima Díjat vehette át. Mintegy 150 jelölt közül szakmai zsűri választotta ki azt a TÍZ tehetséges 30 év alatti fiatalt, akik népművészet és közművelődés kategóriában az elismerésben részesültek. A díjazottak Szmrecsányin Boldizsár, az „Égre törő íjász” szobrát és kétmillió forintos  csekkeket vehettek át ünnepélyes keretek között.

Tókos Attila 1984. szeptember 22-én született az erdélyi Barót városában. Itt ismerkedett meg a néptánccal, majd 14 évesen felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc – színházi tánc tagozatára. Mesterei: Végső Miklós, Brieber János, Dr. Jakabné Zórándi Mária, Hortobágyi Gyöngyvér, Ónódi Béla, Zsuráfszki Zoltán, Fodor Gyula, Fodor Antal, Koren Tamás, Lippai Andrea, Papp Tímea, Bretus Mária. Táncművész diplomáját 2005-ben, néptánc-pedagógus diplomáját 2008-ban vehette át a Magyar Táncművészeti Főiskolán.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek (volt Honvéd Táncszínház) 2004 óta tagja és a mai fiatal táncosok közül az egyik legtehetségesebb előadóművésze. Számos nagy sikerű előadásban mutatta meg művészi tehetségét, többek között a Benyovszky táncjátékban és az Élő Martin Archívum egyes darabjaiban. Magas művészi színvonalon teljesít a Táncoló évszakokban, a Napszédítő/Páva-variációk című tánckölteményben is. Nemcsak a néptánc területén alkot elismerésre méltót, hanem a kortárs táncművészet területén is. A TranzDanz kortárs táncegyüttes különböző produkcióiban is kimagasló előadóművészi kvalitásokat mutat.

 

A díjátadó gálán.

Díjátadón

Főbb díjai:

2001 Magyar Táncművészeti Főiskola, koreográfusi verseny II. helyezett

2002 Magyar Táncművészeti Főiskola, koreográfusi verseny, Nívódíj

2005 Stephen Gogolak-díj

2006 Zalai Kamaratánc Fesztivál, előadói nívódíj

2009 Szolnoki Táncfesztivál, néptánc-kategória I. helyezett

2011-2012 „Évad művésze” elismerés a Honvéd Együttesben

2014 Fülöp Viktor táncművészeti  ösztöndíj

2014 „Az évad legjobb férfi táncosa” – a Magyar Táncművészek Szövetsége díja

 

TranzDanz: Diverzity

TranzDanz: Diverzity

Szatmár

Szatmár

A Napszédítőben Tókos-Kurucz Katával.

Napszédítőben Tókos-Kurucz Katával.