Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Vendégjáték a lembergi Operaházban

november 27,2011

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa meghívására Lembergben (Lwow) aratott óriási sikert a Honvéd Táncszínház és zenekara.


A június 11-i Operaházi előadáson ezren ünnepelték a Monarchia c. táncszínházi produkciót. A műsor első felében a Honvéd Táncszínház – folkzenekara, valamint Szalai Antal prímás és zenekara kíséretében – az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viselet-kultúráját, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatta be, felvillantva a főúri báli élet egyes pillanatait. A második részben a kor művészeti alkotásainak – Munkácsi, Csontváry – segítségével „filmszerű” életképekkel, táncszínházzá varázsolták történelmünk e sokat vitatott időszakát.

 

„Reméljük, hogy a közép-európai hagyományos kultúrák felbecsülhetetlen értékei felhívják a figyelmet arra is, hogy az együtt élő népek csak egymás (múltban gyökerező) kultúrájának megismerésével és tiszteletben tartásával indulhatnak a közös jövő felé.”

(Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője)

 

Az ukrajnai vendégszereplés várhatóan szeptember elején folytatódik Ungváron.