Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Tánckrónika Dózsa György tetteiről Novák Péterrel

november 27,2011

A Honvéd Táncszínház zajos sikerrel mutatta be legújabb produkcióját március 4-én este a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában (következő előadás: május 25.). Az ötszáz évvel ezelőtti történet, a magyar történelem sorsfordító eseményéről szól: a Dózsa György vezette parasztfelkelésről, és annak gyászos következményeiről.

Látjuk táncolni és énekelni a szerelmes, tragikus hőst, Dózsát, akit Novák Péter játszik (személyében egyszerre üdvözölhetjük napjaink énekes-színészét és egyben a magyar néptáncot kiválóan ismerő táncost). A Honvéd Táncszínház művészei Szarka Tamás (Ghymes) erőteljes, magával ragadó szövegeire és szerzeményeire valamint Makó Péter (Csík zenekar) népzenei válogatására kísérik végig a legendás parasztvezér útját, egészen bukásáig, majd a megtorlásig, amelynek szörnyűsége elborzasztotta még az akkori sok vért és háborút látott Európát is.
Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus szerint Sinka István és Juhász Gyula költészete, Illyés Gyula és Nemeskürty István írásai — amelyek hatást gyakoroltak a megszületett darab dramaturgiájára — szellemiségükkel hozzájárultak, ahhoz, hogy egy új, magyar, nemzeti táncjáték születhessen.

Soron következő előadá a Művészetek Palotájában:
Május 25. 19 óra

Egy kis ízelítő az előadásból: