Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Liszt, Európa vándora – a Honvéd Férfikar a Vigadóban

február 6,2015

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelyre a köztestület „150 éves a Vigadó” programsorozatával készül. A sorozat keretében február 17-én, 19.30 órai kezdettel a Honvéd Férfikar különleges Liszt hangversenye lesz.

A hangversenyen elhangzik többek között Liszt Ferenc egyik unikumnak számító műve, A négy elem (Les Quatre Éléments), amelyet a Honvéd Férfikar mutatott be először a világon 1996-ban. A négy tételből álló Joseph Autran verseire komponált férfikari művet Párkai István Kossuth és Liszt Ferenc-díjas tanár, karmester (az MMA tagja) kutatta fel és bocsátotta a Férfikar rendelkezésére. A mű a későbbi Les Prèludes előzménye. Liszt zenekarra szánta a kompozíciót, de a hangszerelést már nem készítette el. Ennek köszönhetően virtuóz zongorajátékot igényel a mű, melyet Bizják Dóra zongoraművész előadásában hallhatunk. A hangversenyen elhangzó további művek (Titan, A munka himnusza – Arbeiter chor, A kovács – Le forgeron, A művészekhez – An die Künstler) Liszt Ferenc férfikarra írott világi művei, melyek nehézségüknél fogva nagyon ritkán vagy egyáltalán nem szólalnak meg Európa koncerttermeiben.

Közreműködik: Bizják Dóra zongoraművész és a Honvéd Férfikar szólistái

Zongorán kísér: Nagy László Adrián

Vezényel: Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy, karigazgató

Elérhetőség: 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

www.vigado.hu

FFikar33_Fotos_Korbely_Attilavigado_kulso (1)