Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Mezőség (Élő Martin Archívum V.)

november 27,2011

Köszöntjük a 60 éves Magyar Állami Népi Együttest!

Három hivatásos néptáncegyüttes működik ma Magyarországon, ezen az estén kettő köszönti a harmadikat, amelyik idén 60 éves.


Az est első felében a Honvéd Táncszínház Élő Martin Archívum – Mezőség műsora látható, amely a belső-mezőségi falvak (Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás) táncait, dalait (Kallós Zoltán gyűjtéseiből) és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatja be. A Mezőség hullámos dombjain élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét: elzártsága folytán itt őrződtek meg kultúránk legrégibb nemzeti vonásai.

 

Az est második felében a Duna Művészegyüttes mutatja be Aranyág műsorát. A mágikus erővel bíró „aranyágat” csak az birtokolhatja, aki folyamatos küzdelem, áldozathozatal árán képes megújulni. Épp ilyen Bartók zenei világa és a népzenei hagyomány is: nem önmaguktól örökéletűek, hanem tőlünk, általunk; a mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha mindezt kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor válaszolni fognak kérdéseinkre.

 

Időpont: Június 3., 19:00
Helyszín: Budapest, Hagyományok Háza (I. ker., Corvin tér 8.)