Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Mezőség (Élő Martin Archívum V.)

november 27,2011

Köszöntjük a 60 éves Magyar Állami Népi Együttest!

Három hivatásos néptáncegyüttes működik ma Magyarországon, ezen az estén kettő köszönti a harmadikat, amelyik idén 60 éves.


Az est első felében a Honvéd Táncszínház Élő Martin Archívum – Mezőség műsora látható, amely a belső-mezőségi falvak (Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás) táncait, dalait (Kallós Zoltán gyűjtéseiből) és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatja be. A Mezőség hullámos dombjain élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét: elzártsága folytán itt őrződtek meg kultúránk legrégibb nemzeti vonásai.

 

Az est második felében a Duna Művészegyüttes mutatja be Aranyág műsorát. A mágikus erővel bíró „aranyágat” csak az birtokolhatja, aki folyamatos küzdelem, áldozathozatal árán képes megújulni. Épp ilyen Bartók zenei világa és a népzenei hagyomány is: nem önmaguktól örökéletűek, hanem tőlünk, általunk; a mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha mindezt kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor válaszolni fognak kérdéseinkre.

 

Időpont: Június 3., 19:00
Helyszín: Budapest, Hagyományok Háza (I. ker., Corvin tér 8.)