Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Táncosaink a költészet napján

április 9,2015

A magyar költészet napja tiszteletére a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház április 11-én, szombaton 19 órától a Hagyományok Házában rendezi meg „A mindenséggel mérd magad” című táncvers gálaestjét, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is közreműködik két különleges – Kányádi Sándor és Vörösmarty Mihály versei ihlette – koreográfiával.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfust, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjét 1993-ban Kaán Zsuzsa egy cikkében „az autentikus Kárpát-medencei folklór lírikusának” nevezte, aki olyan koreográfus és táncos, „aki a néptáncot a legnemesebb népi használati tárgyként kezeli; aki sem a maga, sem a táncosai testére-lelkére nem szab egyetlen, érzelem és funkció nélküli feladatot, motívumot sem.”

Több évtizede annak, hogy Zsuráfszky fiatal előadóművészként Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versére táncolt; s e vers kezdősora volt egyben népszerű koreográfusi estje címadója is. A költészet és a néptánc összefonódása akkoriban avantgárd tettnek számított, a különleges tánc-vers koreográfiákat nagy érdeklődés kísérte.

sirnakaharangok_levente_szines (5 of 90)

Kányádi Sándor Nádszál című gyönyörű versére Zsuráfszky Zoltán közel két évtizede készítette koreográfiáját, amelyet ő maga táncolt évekkel ezelőtt. Együttes vezetői, koreográfusi munkájában fontos számára, hogy a költészet ismeretét és szeretetét, ennek a szellemiségét továbbadja táncosai, tanítványai számára. A Nádszál című koreográfiát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fiatal táncos szólistája, Sánta Gergő előadásában láthatjuk.

 

mnte_2fotoVörösmarty Mihály A vén cigány című verse költészetünk egyik sarkpontja, megkerülhetetlen eleme, máig friss és eleven. Nem csoda, hogy a magyar költészet az egyik legtöbbet elemzett és előadott műve, amelynek szellemisége, hitvallása Zsuráfszky Zoltánt is megihlette. A két évvel ezelőtt készített A vén cigány című koreográfiát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai adják elő, a verset hangfelvételen Bessenyei Ferenc tolmácsolásában hallhatjuk.

A programról bővebben: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/11886/