Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Soós Sándor, a Honvéd Férfikar alapító tagja 90 éves

május 10,2015

Május 8-án, pénteken egykori kollégái, barátai és számos meghívott körében ünnepelte kilencvenedik születésnapját Soós Sándor, a Honvéd Férfikar alapító tagja a Honvéd Együttes Kerepesi úti székházában. A bensőséges hangulatú ünnepségen Dr. Bolvári-Takács Gábor ügyvezető igazgató köszöntőjét követően, Aranyos Károly – a Honvéd Együttes korábbi ügyvezetője –, Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok Szövetsége főtitkára mellett a Honvéd Férfikar nevében Strausz Kálmán karigazgató és Schmidt Ferenc is köszöntötték az ünnepeltet.
A Honvédelmi Minisztérium képviseletében az ünnepségen Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nevében oklevelet és dísztárgyat adott át az ünnepeltnek, akit többek között Jákob János dandártábornok is felköszöntött, hiszen a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke egykor tagja volt a Soós Sándor vezette kórusnak.

Természetesen a Honvéd Férfikar egy rövid meglepetés-koncerttel is készült az ünnepelt tiszteletére.

Soós Sándor a Honvéd Együttes megalakulásától nyugdíjazásáig a férfikar tenoristája, később szólamvezetője volt, emellett a Gábor Áron Tüzér Tiszti Iskola amatőr kórusának karnagyi feladatait is ellátta. Nyugdíjazásáig kétszázezernél is több katonát oktatott és vezényelt.

http://www.honvedelem.hu/cikk/50919

ss90_163  ss90_043ss90_012 ss90_019ss90_090ss90_176