Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Táncballada filmen a Honvéd Táncszínházzal

november 27,2011

Befejeződött A halálba táncoltatott leány című magyar-szlovén-kanadai koprodukcióban készülő nagyjátékfilm forgatása.. A táncjeleneteket 12 forgatási nap alatt három digitális kamerával és a legújabb technikákkal rögzítették a Honvéd Táncszínház táncosainak közreműködésével. A táncos jelenetek rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt. A forgatás hosszú előzményre tekint vissza, hiszen Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője és Garami Gábor producer hét évvel ezelőtt kezdtek foglalkozni az ötlettel.


Az előkészületek egyik fontos állomása volt, hogy Zsuráfszky Zoltán – Kiss Ferenc zenéjével és Vincze Zsuzsa alkotói közreműködésével – elkészítette A halálba táncoltatott leány balladája című táncprodukciót és 2008 őszén a Honvéd Táncszínház táncosaival és zenekarával egy előadás erejéig be is mutatta a Nemzeti Táncszínház színpadán. Ez a táncban elmesélt ballada szolgál ugyanis a játékfilm alapjául, amelynek főszerepeit Melkvi Bea, Zsigmond Emőke és László Zsolt alakítják.

A filmes táncballada külön érdekessége, hogy a filmet rendező Hules Endrének sikerült alkotótársként megnyernie a szintén Amerikában élő Zsigmond Vilmost. Az Oscar-díjas operatőr egyébként nem először találkozott a Honvéd Együttes művészeivel: a 2002-ben forgatott opera szuperprodukció, a Bánk bán operatőreként ugyanis együtt dolgozott a Honvéd Férfikarral, s talán az sem mellékes, hogy a főleg Amerikában nagy sikert aratott operafilm forgatókönyvét a Honvéd dramaturgjaként is dolgozó Mészöly Gábor írta.

A filmet várhatóan 2011-ben a 42. Magyar Filmszemlén mutatják be.