Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Táncballada filmen a Honvéd Táncszínházzal

november 27,2011

Befejeződött A halálba táncoltatott leány című magyar-szlovén-kanadai koprodukcióban készülő nagyjátékfilm forgatása.. A táncjeleneteket 12 forgatási nap alatt három digitális kamerával és a legújabb technikákkal rögzítették a Honvéd Táncszínház táncosainak közreműködésével. A táncos jelenetek rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt. A forgatás hosszú előzményre tekint vissza, hiszen Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője és Garami Gábor producer hét évvel ezelőtt kezdtek foglalkozni az ötlettel.


Az előkészületek egyik fontos állomása volt, hogy Zsuráfszky Zoltán – Kiss Ferenc zenéjével és Vincze Zsuzsa alkotói közreműködésével – elkészítette A halálba táncoltatott leány balladája című táncprodukciót és 2008 őszén a Honvéd Táncszínház táncosaival és zenekarával egy előadás erejéig be is mutatta a Nemzeti Táncszínház színpadán. Ez a táncban elmesélt ballada szolgál ugyanis a játékfilm alapjául, amelynek főszerepeit Melkvi Bea, Zsigmond Emőke és László Zsolt alakítják.

A filmes táncballada külön érdekessége, hogy a filmet rendező Hules Endrének sikerült alkotótársként megnyernie a szintén Amerikában élő Zsigmond Vilmost. Az Oscar-díjas operatőr egyébként nem először találkozott a Honvéd Együttes művészeivel: a 2002-ben forgatott opera szuperprodukció, a Bánk bán operatőreként ugyanis együtt dolgozott a Honvéd Férfikarral, s talán az sem mellékes, hogy a főleg Amerikában nagy sikert aratott operafilm forgatókönyvét a Honvéd dramaturgjaként is dolgozó Mészöly Gábor írta.

A filmet várhatóan 2011-ben a 42. Magyar Filmszemlén mutatják be.