Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Lear premier

február 2,2016

Az Operaház idei, Shakespeare-évadának kiemelkedő premierje zajlott le 2016. január 30-án: Aribert Reimann: Lear c. operájának bemutatója, a Honvéd Férfikar közreműködésével. A bemutató előadás sikeréről kérdeztük Strausz Kálmánt, az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatóját.
– A zeneszerző és az Opera főigazgatójának szívből jövő gratulációját tolmácsolhatom a férfikarnak. Aribert Reimann már az előadás szünetében rendezett zártkörű fogadáson is külön megdicsérte az énekkart és az előadás végén a színpadon is gratulált a kórus kiemelkedő teljesítményéhez. Ókovács Szilveszter főigazgató szintén kifejezte nagyrabecsülését csakúgy, mint Marton Éva operaénekesnő. Mindnyájan elmondták, hogy tisztában vannak a modern operai színjátszás és zenei előadásmód fokozott nehézségeivel, ezért különösen nagyra értékelik a férfikar produkcióját. Személyes véleményem szerint is bátran mondhatjuk hibátlannak az énekkari munkát, és jó volt látni a zeneszerző és az operaszakma vezetőinek elégedettségét. A Soltész István karmester zenei interpretációjában megvalósult előadás besorolható a XXI. századi operajátszás meghatározó magyarországi bemutatói közé, melyhez a Honvéd Férfikar teljesítménye alapvetően járult hozzá.
Az énekkar szakmai képességeit egyébként jól mutatja, hogy a főpróbán, az első felvonás végén, a külső kar második versszakában a karmester 12 %-kal hangosabb megszólalást kért. És a premieren éppen 12 %-kal többet kapott…

Az 1978-as ősbemutató Jean-Pierre Ponnelle-féle, legendás rendezését Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója állította színpadra.

lear223