Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Vidóczki variációk – etno-szimfonikus koncert

április 25,2016

A Honvéd Férfikar az alig két vagy három, európai, hivatásos férfikar egyike. Aki egyszer is hallotta őket, biztosan nem tudta kivonni magát különleges hangzásuk élménye alól. Most ismét remek alkalmat kínál élményszerzésre a Honvéd Férfikar április 29-i, 19 órakor kezdődő koncertje a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A hangverseny programja is különleges. A „Vidróczki variációk” etno-szimfonikus koncert alapjául a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában, hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által.

A zene tehát egytől egyig saját kompozíció – mondja Szirtes Edina Mókus, zeneszerző – instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az „újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a balkáni vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete.

Az est karmestere Riederauer Richard

A koncert közreműködői:

Szirtes Edina Mókus – zenekarvezető, ének, hegedű, looper

Szokolay Dongó Balázs – tárogató, furulyák

Fabula Rasa zenekar – Szirtes Edina Mókus világzenei együttese: (Kertész Ákos – dob, Földes Gábor – nagybőgő, Varga Kornél – gitár, Cserta Balázs – fúvósok, Balogh Gusztáv – ének)

Vonósnégyes: (Kertész Endre – cselló, Hegyaljai Boros Zoltán – brácsa, Haraszti Krisztina – brácsa és Csonka Gábor – hegedű)

Pozan kvartett, valamint: Födő Sándor – perka, harmónium, zongora