Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Vidóczki variációk – etno-szimfonikus koncert

április 25,2016

A Honvéd Férfikar az alig két vagy három, európai, hivatásos férfikar egyike. Aki egyszer is hallotta őket, biztosan nem tudta kivonni magát különleges hangzásuk élménye alól. Most ismét remek alkalmat kínál élményszerzésre a Honvéd Férfikar április 29-i, 19 órakor kezdődő koncertje a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A hangverseny programja is különleges. A „Vidróczki variációk” etno-szimfonikus koncert alapjául a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában, hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által.

A zene tehát egytől egyig saját kompozíció – mondja Szirtes Edina Mókus, zeneszerző – instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az “újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a balkáni vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete.

Az est karmestere Riederauer Richard

A koncert közreműködői:

Szirtes Edina Mókus – zenekarvezető, ének, hegedű, looper

Szokolay Dongó Balázs – tárogató, furulyák

Fabula Rasa zenekar – Szirtes Edina Mókus világzenei együttese: (Kertész Ákos – dob, Földes Gábor – nagybőgő, Varga Kornél – gitár, Cserta Balázs – fúvósok, Balogh Gusztáv – ének)

Vonósnégyes: (Kertész Endre – cselló, Hegyaljai Boros Zoltán – brácsa, Haraszti Krisztina – brácsa és Csonka Gábor – hegedű)

Pozan kvartett, valamint: Födő Sándor – perka, harmónium, zongora