Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

A Honvéd Együttes visszatérése Erdélybe

május 3,2016

2016. május 10-én indul erdélyi turnéjára a Honvéd Férfikar. Interaktív előadásainak állomásai között szerepel Székelyudvarhely, Kolozsvár, Nagyvárad.  Őket váltja egyedülálló programjával a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Élő Martin Archívum sorozatuk előadásait az eredeti helyen táncolják, ahol annak idején rögzítették őket.

A Honvéd Férfi_DSC7254kar erdélyi Bartók-turnéjának részleteiről egyezett meg Strausz Kálmán karigazgató és Bodó Levente menedzser a turné erdélyi koordinátorával, Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkésszel Nagyváradon. A férfikar az Emberi Erőforrások Minisztériumától 10.017.000 Ft pályázati támogatást nyert el erdélyi és felvidéki, interaktív iskolai énekórák megtartására, valamint hangversenyfelvételek készítésére. A koncertkörút során, május 10-13-a között Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsvárott és Nagyváradon adnak interaktív hangversenyt a helyi iskolák diákjainak. A 4 állomásos turné programja a Bartók-év program keretében valósul meg.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Honvéd Együttes tánckara, váltva énekes kollégáikat május 15-től indulnak erdélyi Élő Martin Archívum turnéjukra. A programsorozat érdekessége, hogy az eredeti adatközlőktől tanult és rögzített táncanyagot az eredeti helyszíneken mutatja be a tánckar és a zenekar. Május 15-én Borospatakán, Gyimes című műsorukat láthatják, pünkösd hétfőn Marosvásárhelyen, majd másnap Kolozsváron Kalotaszeg és Bonchida című műsorukat tekinthetik meg.

Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy kiemelten fontos az értékeket azon a helyszínen bemutatni, ahova annak idején ő is járt gyűjtéseket végezni, s ahol a népi kultúra még mindig szerves része a mindennapoknak.

Erdélyi turné - MNTE2

A turné az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.