Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

A Honvéd Együttes visszatérése Erdélybe

május 3,2016

2016. május 10-én indul erdélyi turnéjára a Honvéd Férfikar. Interaktív előadásainak állomásai között szerepel Székelyudvarhely, Kolozsvár, Nagyvárad.  Őket váltja egyedülálló programjával a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Élő Martin Archívum sorozatuk előadásait az eredeti helyen táncolják, ahol annak idején rögzítették őket.

A Honvéd Férfi_DSC7254kar erdélyi Bartók-turnéjának részleteiről egyezett meg Strausz Kálmán karigazgató és Bodó Levente menedzser a turné erdélyi koordinátorával, Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkésszel Nagyváradon. A férfikar az Emberi Erőforrások Minisztériumától 10.017.000 Ft pályázati támogatást nyert el erdélyi és felvidéki, interaktív iskolai énekórák megtartására, valamint hangversenyfelvételek készítésére. A koncertkörút során, május 10-13-a között Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsvárott és Nagyváradon adnak interaktív hangversenyt a helyi iskolák diákjainak. A 4 állomásos turné programja a Bartók-év program keretében valósul meg.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Honvéd Együttes tánckara, váltva énekes kollégáikat május 15-től indulnak erdélyi Élő Martin Archívum turnéjukra. A programsorozat érdekessége, hogy az eredeti adatközlőktől tanult és rögzített táncanyagot az eredeti helyszíneken mutatja be a tánckar és a zenekar. Május 15-én Borospatakán, Gyimes című műsorukat láthatják, pünkösd hétfőn Marosvásárhelyen, majd másnap Kolozsváron Kalotaszeg és Bonchida című műsorukat tekinthetik meg.

Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy kiemelten fontos az értékeket azon a helyszínen bemutatni, ahova annak idején ő is járt gyűjtéseket végezni, s ahol a népi kultúra még mindig szerves része a mindennapoknak.

Erdélyi turné - MNTE2

A turné az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.