Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Itt élned, halnod kell!

június 20,2016

Nehéz feladat elé állította Koltay Gergely Zsuráfszky Zoltánt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjét: töltse meg a Hősök terét táncosokkal, történelemmel, korszakokhoz kapcsolódó táncokkal, s az előadás alapköveként segítse a produkció sikerét.

A két teltházas előadás után és a műsor végén állva tapsoló 8 ezres közönség reakcióit látva a kihívás nem maradt jutalom nélkül. Az Itt élned, halnod kell gigaprodukcióban több, mint 25 különböző jelenetet koreografált az idén 60 éves Zsuráfszky Zoltán (Zsura), aki az előadás előtt pár héttel megkezdte összeszervezni táncosait, művészeit. Rövidnek tűnik ennyi idő, ám aki ismeri alkotási módját, tudja, hogy több száz dallam és mozdulat már a fejében volt, amit “csak” át kellett adnia táncosainak.
A próbák kegyetlen üteme mellett az időjárás sem volt túl kegyes a művészekhez. Hol zápor, hol 34 fokos napsütés tette próbára a helyszínen próbálókat.
Zsuráfszky Zoltán és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ismét bizonyította, hogy az ilyen felkérésekben is kiválóan helyt állnak.

Legközelebbi nagy bemutatója az együttesnek a Drakula utolsó tánca című tánc-szín-játék lesz július 8-9-én lesz Szegeden, a Szabadtéri Játékokon.