Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Vezetőváltás a Honvéd Együttesnél

március 27,2012

Dr. Bolvári-Takács Gábor főiskolai tanárt nevezte ki május 1-től a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé a nemzeti erőforrás miniszter.


Dr. Bolvári-Takács Gábor 2012. május 1-jétől a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Sárospatakon született, 1967. március 15-én. Nős, felesége Haffner Anikó, a Madách Színház színművésze. Két gyermekük van. 1985-ben érettségizett a sárospataki Rákóczi Gimnázium angol tagozatán. 1987-1992 között a debreceni egyetemen történelem szakos középiskolai tanári és népművelői (MA Ed.), ezzel részben párhuzamosan, 1989-1995 között, a pécsi egyetemen jogász (dr. jur.) oklevelet szerzett. 1998-ban az Amsterdam School of the Arts ösztöndíjas kutatója volt. A debreceni egyetem bölcsészkarán 1998-ban doktorált (PhD), 2009-ben habilitált (dr. habil.). Előadói és tárgyalói szintű angol nyelvtudással rendelkezik, oroszul olvas. Az országos szakértői névjegyzékbe felvett közművelődési szakértő.

1993-tól dolgozik a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1993-1998-ig főtitkár, 1998-2007-ig tudományos főmunkatárs, 2007-től az Elméleti Tanszék főiskolai tanára. 2007-2009-ben        rektorhelyettes, 2008-2009-ben mb. rektor volt. Főbb oktatott tantárgyai: filmtörténet, kulturális menedzselés, kommunikáció, kutatásmódszertan. A főiskolán 2006-2010 között a Gazdasági Tanács, 2009-től a Tudományos Tanács, 2010-től a Szenátus tagja.

2000-2008 között a kiemelkedően közhasznú alapítványi formában működő, közel száz főt foglalkoztató Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója volt. E munkakörében számos külföldi tanulmányúton, illetve konferencián részt vett, s bekapcsolódott az Európai Régiók Kulturális Szövetsége (CONTRES), az Európai Zenekari Fórum (EOF), a Művészeti Intézmények Európai Szövetsége (ELIA) és a Művészeti Ügynökségek Nemzetközi Szövetsége (IAMA) munkájába.

Szakmai közéleti tevékenysége: a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagja, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Művészeti Szakértői Bizottságának tagja, a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója Felügyelő Bizottságának tagja, a Kultúraközvetítők Társasága Felügyelő Bizottságának elnöke, a Magyar Comenius Társaság választmányi tagja. Korábbi munkaköreiben részt vett más szervezetek munkájában is: Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham), Magyar Rektori Konferencia, Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, Magyar Táncművészek Szövetsége, Művészeti Egyetemek Rektori Széke.

Tudományos kutatói és közéleti tevékenysége: az MTA köztestületi tagja, az MTA Tánctudományi Munkabizottsága egyik alapító titkára, a Zempléni Múzsa társadalomtudományi és kulturális folyóirat alapító főszerkesztője, a Tánctudományi Közlemények lapigazgatója. Publikációinak száma meghaladja a kétszázat, főbb önálló kötetei: Filmművészet és kultúrpolitika a művészeti díjak tükrében (1998), Múzsák a ködben (2008), A művészet megszelídítése (2011). Szakmai és tudományos eredményeit az MTA Stratégiai Kutatási Pályázatának Fődíjával (1999) és Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel (2011) ismerték el.