Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú (20 pár) hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagyformátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.  Az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, egyben a Honvéd Együttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas Kiváló Művész.

For the English website of Hungarian National Dance Ensemble, click HERE!

Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richár megbízott karnagy.

Táncoló tavasz a Söndörgővel

május 27,2012

Folklór-kalendárium címmel indított útjára egy újabb sorozatot a Honvéd Táncszínház. A sorozat első része a tavaszi ünnepkör; farsang végétől egészen május végéig tartó időszakát öleli fel. A Táncoló tavasz nagysikerű bemutatóját követően a Söndörgő együttessel közös műsor június 7-én látható legközelebb a Nemzeti Táncszínházban.

Az eddigi, néphagyományokat bemutató műsorokkal ellentétben, nem csupán a magyar népszokásokkal ismertetjük meg a közönséget, hanem bemutatjuk hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait. E letűnt világ üzenete lehet számunkra; hogy szokásaik különbözőségét ugyan megőrizték ezek az évszázadok óta egymás mellett élő népek, de együttélésük békében zajlott, tiszteletben tartva egymást, elfogadva a másik hagyományos szokásait, kultúráját.
A műsorban látható többek között a bodrogköziek farsangvégi rabvágása, a mohácsi busójárás, a baranyai svábok farsangtemetése, a munkácsi zsidók purim szokása, a kalotaszegi „juhbemérés” a palóc „kiszézés” és a locsolás szokása, a cigányok zöldágjárása, valamint a rábaköziek májusfa állítása is.

 

Főszereplő: Hajdú Sarolta Rege és Zámbó István

Ének: Fekete Zsuzsanna

 

Forgatókönyv: Vincze Zsuzsa

Archív filmek: Sztanó Hédi

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez, művészeti munkatárs: Vincze Zsuzsa

Zene: Árendás Péter és a Söndörgő együttes

 

Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán