Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több, mint húsz pár táncossal, saját zenekarral, gazdag, színes repertoárral és a magyar nyelvterület szinte minden táját felölelő hatalmas népviseleti gyűjteménnyel. A táncművészek, a zenészek és az itt alkotó koreográfusok „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc és népzenei kincse. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.

Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész.
Tovább a Magyar Nemzeti Táncegyüttes honlapjára

Honvéd Férfikar

Honvéd Férfikar

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökség díjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Az énekkartól nem idegen a crossover műfaja sem. A Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd  karnagy.

Tovább a Honvéd Férfikar honlapjára

Táncoló tavasz a Söndörgővel

május 27,2012

Folklór-kalendárium címmel indított útjára egy újabb sorozatot a Honvéd Táncszínház. A sorozat első része a tavaszi ünnepkör; farsang végétől egészen május végéig tartó időszakát öleli fel. A Táncoló tavasz nagysikerű bemutatóját követően a Söndörgő együttessel közös műsor június 7-én látható legközelebb a Nemzeti Táncszínházban.

Az eddigi, néphagyományokat bemutató műsorokkal ellentétben, nem csupán a magyar népszokásokkal ismertetjük meg a közönséget, hanem bemutatjuk hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait. E letűnt világ üzenete lehet számunkra; hogy szokásaik különbözőségét ugyan megőrizték ezek az évszázadok óta egymás mellett élő népek, de együttélésük békében zajlott, tiszteletben tartva egymást, elfogadva a másik hagyományos szokásait, kultúráját.
A műsorban látható többek között a bodrogköziek farsangvégi rabvágása, a mohácsi busójárás, a baranyai svábok farsangtemetése, a munkácsi zsidók purim szokása, a kalotaszegi „juhbemérés” a palóc „kiszézés” és a locsolás szokása, a cigányok zöldágjárása, valamint a rábaköziek májusfa állítása is.

 

Főszereplő: Hajdú Sarolta Rege és Zámbó István

Ének: Fekete Zsuzsanna

 

Forgatókönyv: Vincze Zsuzsa

Archív filmek: Sztanó Hédi

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez, művészeti munkatárs: Vincze Zsuzsa

Zene: Árendás Péter és a Söndörgő együttes

 

Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán